Präglad på Jesus

Ännu en Wordpress.com blogg

Homeparty

2 kommentarer

(Den här veckan återfinns detta blogginlägg också på Equmeniakyrkans bloggsida Församling & Samhälle)

Alltså, jag måste erkänna. Jag gillar Gudrun Schyman. Kanske inte allt hon tycker och säger, men jag gillar hennes inställning, engagemang, glöd, tro på att det som verkar omöjligt kan bli möjligt och hennes fantastiska förmåga att kunna kommunicera ett budskap. Gudrun Schyman är pionjär, evangelist och rörelsebyggare.

Under den relativt korta valrörelse som ledde fram till valet till EU-parlamentet kom jag på mig med att gång efter gång säga till min fru när inslag med Fi visades: ”Det där gör dom bra! Det är ju så som vi också borde göra ännu mer.” Och jag talade om deras Homepartyn. Egentligen är det ju inget konstigt med detta. Så många andra har redan gjort samma sak. Man har sålt plastburkar, smink, babykläder osv i årtionden genom homepartyn. Men det vilar något nytt och fräscht över Gudrun Schymans sätt att göra detta på som jag tror att vi kan lära oss mycket av också i våra sammanhang.

Fi

Vi har ju haft homepartyn länge, precis som Fredrik Wenell tweetade morgonen efter EU-valet. Egentligen mycket längre än det funnits kyrkor, pastorer och samfund. I Nya Testamentet är homepartyt den grundläggande och naturliga samlingsplatsen för den kristna församlingen. Där möttes man, där åt man tillsammans, delade liv tillsammans, fick undervisning, inspiration och kraft. Där kunde alla vara med och bidra. Där hade var och en sin plats och var medräknad. Dit kunde man ta med sin vän, granne eller någon man råkat möta på gatan. Det var öppet, varmt och fyllt av Guds närvaro.

Likt en nutida apostel skriver Gudrun Schyman på sin hemsida:

”Min erfarenhet är att många är intresserade av att prata politik. Särskilt när det drar ihop sig till val. Men man vill helst göra det på sina egna villkor. Kanske inte gå på stort möte i stora lokaler utan mer nedtonat och tillsammans med människor man redan känner.

Det politiska samtalet är en ovärderlig del i ett demokratiskt samhälle. Jag vill sänka trösklarna och öppna för nya mötesformer. Samlar du ihop minst 25 personer så kommer jag. Till ditt vardagsrum, till ditt jobb eller till ditt favoritcafé eller till gemensamhetslokalen i ditt bostadsområde. Du väljer lokal och bjuder in deltagare.”

Idag sker precis det som Gudrun Schyman beskriver på många platser omkring i vårt land. En rörelse av nya, enkla församlingar, som ofta möts i hem eller ett kafé eller någon enkel kvarterslokal, håller på att växa fram. Min erfarenhet är att många är intresserade av att prata om tro, om Gud, om livet, om hur tron kan bli en levande kraft och bära igenom olika faser i livet osv. Men precis som Gudrun Schyman observerar angående politiken vill man göra ”det på sina egna villkor. Kanske inte gå på stort möte i stora lokaler utan mer nedtonat och tillsammans med människor man redan känner.”

I generationer har frikyrkan varit känd för smågruppsarbete, studiecirklar, bönegrupper, bibelstudiegrupper osv. Det finns något i våra rötter som bara väntar på att väckas till liv igen. Tänk om ditt och mitt hem den här sommaren skulle få bli platsen för homepartyn dit våra vänner både från kyrkans värld och utanför skulle kunna komma samman och börja samtala om tro, livet, Jesus, gemenskap osv. Du behöver nog inte bjuda 25 för att det ska fungera.

I vintras satt vi med några vänner runt vårt matbord. Vi hade ätit en god middag tillsammans, vi hade delat livsberättelser och skrattat och gråtit tillsammans, när någon undrade över hur det här med gudstjänst fungerade i den församling min fru och jag tillhör. Jag förklarade att varannan gång möts vi i vår lokal och varannan söndag hemma i ett hem. Och när vi har gudstjänst gör vi precis samma saker som vi gjort nu. Vi har gemenskap, delar mat, samtalar, ber (vi ber alltid bordsbön när vi har gäster). Det enda vi inte gjort idag som vi gör när det är gudstjänst är att sjunga.

Det finns något i att mötas hemma som skapar rum för samtal och närhet som inte sker i en kyrkolokal. Som väckelsens arvtagare är det nog dags att söka oss till rötterna och öppna våra kök, vardagsrum och gillestugor (och i sommar inglasade terrasser) och bjuda till ett homeparty.

”Samla ihop 25 personer så kommer jag,” skrev Gudrun Schyman. ”Där två eller tre är tillsammans i mitt namn, där är jag mitt ibland dem,” sa Jesus. Det behövs inte så många. Det som behövs är att du och jag är villig att ställa det vi har till förfogande. Vårt hem. Våra nätverk. Våra gåvor. Vår gästfrihet. Då kommer Jesus. Och när jag gör det, och du gör det, och dina vänner gör detsamma o s v. Det är då vi börjar kunna tala om en rörelse. Det är något som redan sker. Jag hoppas att du vill vara med. Det kan förvandla vårt land.

Vill du prata om homepartyn, husförsamlingar, nya pionjära initiativ, församlingsplantering eller något annat, får du gärna höra av dig till Peter Svanberg, peter.svanberg@equmeniakyrkan.se eller 076-5053125.

2 tankar om “Homeparty

  1. 1. Länken till mailadressen funkar inte.
    2. F! är mer framgångsrika i att dra folk utanför F! till sina homepartyn, än vad en genomsnittlig husförsamling är att dra icke-kristna.

    • 1. Har lagt till mejladressen i texten istället.
      2. Då har vi något att lära av F!. Kolla in alla bilder som finns på Gudrun Schymans hemsida på olika homepartyn hon varit på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s