Präglad på Jesus

Ännu en Wordpress.com blogg

Jesu sju ord på korset

Lämna en kommentar

Sedan lång tid tillbaka i kyrkans historia har människor mediterat över de sju yttranden som Jesus gör när han hänger på korset. Det är sju ”ord” som på ett särskilt sätt får en djupgående betydelse för hur vi ser på oss själva i förhållande till det som sker i samband med Jesu korsfästelse.

Dessa ord för oss djupare i förståelsen av korsets innebörd, samtidigt som de egentligen står fria från teologiska spekulationer omkring olika försoningsläror. Det är den ohyggliga scenen av korsfästelsen som är själva kontexten. Det som sker är omänskligt och mänskligt och gudomligt på en och samma gång. Vi känner igen oss. Vi förundras. Vi berörs. Vi försonas. Vi ödmjukas. Vi står där tillsammans med en blodtörstande folkskara och några gråtande kvinnor och bevittnar hur vår vän, vår frälsare, vår Gud kämpar de sista timmarna i livet och under den kampen yttrar ord vi inte vill vara utan.

De sju orden är:

Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör. (Luk 23:34)
Sannerligen, redan idag skall du vara med mig i paradiset. (Luk 23:43)
Kvinna, där är din son… Där är din mor. (Joh 19:26,27)
Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? (Matt 27:46)
Jag är törstig. (Joh 19:28)
Det är fullbordat. (Joh 19:30)
Fader, i dina händer överlämnar jag min ande. (Luk 23:46)

Under den här stilla veckan (som den kallas) vill jag försöka närma mig dessa sju ord och reflektera över dem utifrån min/eller vår utsiktsplats. Vad säger de till oss? Vad gör de med oss? Vad händer i och med oss och världen när de möter våra liv? Låt detta gärna få bli ett samtal. Kom gärna med dina reflektioner och tankar i kommentarsfältet. Tillsammans upptäcker vi ett större djup och en rikare innebörd än vad vi kan komma fram till på egen hand. Låt mina ord, i all sin otillräcklighet, få vara en utgångspunkt för samtal och erfarenheter där vi får dra närmare Jesu kors i både förundran och kanske också till slut i tillbedjan och tacksamhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s