Präglad på Jesus

Ännu en Wordpress.com blogg

Tvivel

Lämna en kommentar

Matteus kapitel 11 hittar du här (Bibel 2000, Folkbibeln, NIV)

Från självutnämnd och kaxig profet och samhällskritker till en ensam tvivlande man i ett dystert fängelse. Avståndet kan tyckas oändligt, men steget är ändå inte så långt. En stor del av Matteus 11:e kapitel handlar om Johannes döparen. Vi lärde känna honom i kapitel tre. Skarorna vallfärdade för att lyssna till honom, beröras av hans budskap och döpas som tecken på viljan att följa en ny väg för sina liv. Det var genom Johannes döparen som evangelisten introducerar Jesus. Det sker en stafettväxling. Dramatiskt skriver Matteus: ”När Jesus hörde att Johannes blivit fängslad…” (4:12). Det var då Jesus trädde fram på allvar.

Men det som skulle kunna se så självklart ut är inte så självklart. I Johannesevangeliet får vi veta hur Guds Ande uppenbarat för Johannes vem Jesus är och hur Johannes känner igen Jesus och pekar ut honom som ”Guds lamm som tag bort världens synd.” (Joh 1:29) Johannes lärjungar har säker betättat för Johannes om Jesus och vad som händer och om hur Jesus inte beter sig som de förväntade. Han blev inte den gestalt som de hade tänkt sig. Det är just i den punkten som tron prövas. Det är när inget av det jag hade förväntat eller tänkt mig skulle hända inträffar som kvaliten i min tro  prövas.

Vi kommer alla till den punkten. Tvivel. Vi ryggar inför ordet. Det känns i många sammanhang nästan syndigt och i andra upphöjs det till dygd. Men jag skulle vilja säga att det är inget dera. Det är en del av vårt livs och vår tros växt. Det behöver varken undertryckas eller premieras. Det blev inte som jag hade tänkt mig. Gud var inte som jag föreställt mig. Gud gjorde inte det jag ville, önskade, bad om, kämpade för osv.

Det gick nog inte för Johannes döparen som han hade tänkt sig heller. Han såg inte den väckelse komma som han förebådade. Han såg inte den politiska förändring och frihet som han längtade efter. Och Jesus talade inte om det som han hade hoppats på. Gudsriket, av ett annat slag, var svårt att se. ”Kan det vara så,” tänkte nog Johannes, ”att jag tog miste. Kankse är det inte han som är Messias. Kanske han också bara är en i raden som bereder Guds folk för den verklige Messias.”

När frågan möter Jesus ger han inget entydigt svar. Bara att de ska berätta för Johannes vad de ser och hör. Och det är nog precis detta som är så viktigt när tvivlet kommer – att låta det ge oss nya ögon att se med och nya öron att höra med. Det leder oss till nya insikter och fördjupad förståelse av vem Gud är. Samtidigt så balanserar vi på ravinens rand och riskerar att mista allt. Tro är som Krikegaard uttrycker det att ta klivet ut över de 70 000 famnarnas djup. Nya ögon, nya öron, ny insikt, djupare förståelse, mognare tro.

Berätta vad ni ser och vad ni hör. Och så beskriver Jesus tecknen på Gudsrikets kommande. Blinda ser, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår ”och fattiga får ett glädjebud.” (v. 5) Är det detta som Guds rike handlar om, eller ska vi vänta på någon annan? Relevant fråga. Också idag. Är det så att vi i allt det vi håller på med i kyrkor och kristen verksamhet för länge sedan missat poängen och skulle behöva hamna i Johannes döparens fängelse för att tvingas att ställa tvivlets viktiga fråga – dels om vad vår egen tro bygger på, dels om vad alla de där sakerna vi håller på med har med Jesus från Nasaret och hans Gudsrike att göra, dels om vem vi tror att han är – egentligen – och vilka konsekvenserna skulle vara av nya ögon och nya öron, ny insikt och djupare förståelse.

Lite längre fram i kapitlet prisar Jesus Fadern för att han har ”dolt detta för de lärda och kloka och uppenbarat det för dem som är som barn.” (v. 25) Det är de som inte har alla saker färdiga och klara som har förmågan till ny insikt och djupare förståelse. Det är så jag tror man behöver tolka Jesus här. En barnsligt oförstört sinne är öppet för det Gud har att uppenbara för oss – om oss själva, om sitt rike och Jesus, om trons liv och hemligheter osv. Tvivlet blir en plog som plöjer upp den hårda jorden och öppnar den för det Gud vill ge oss.

Samtidigt vet vi att tvivel kan bli ett tungt ok att bära. Andra orkar inte med mina frågor, mina grubblerier. De stör och oroar. Istället för att tysta vår orliga själ får vi av Jesus en inbjudan att komma till honom också med vårt tvivel för att finna en plats, ett rum, där det får utrymme. Nya ögon, nya öron, ny insikt, djupare förståelse. ”Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ.” (v. 29) Om Johannes döparen fann den vilan vet vi inte. Vad hans utsända berättade för honom vet vi heller inte. Men Jesus erbjuder dig och mig en plats hos honom där vi får komma och där vårt tvivel kan växlas in från att varit en börda till att bli en tillgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s